Ga jij iets leuks doen met de kerst?

“Ga jíj nog iets leuks doen met de kerst?” Deze vraag krijg ik ieder jaar. Al vanaf begin november. Naarmate de feestdagen naderen krijg ik deze vraag vaker in een week. Alsof je ‘iets’ moet doen met de kerst? Tja … en wat is leuk? Ik heb zelfs weleens overwogen om maar iets te verzinnen. Maar dat idee had ik weer snel overboord gegooid. Het kost mij nu ook geen moeite meer om nee te zeggen tegen sociale verplichtingen. Ieder jaar besluit ik op het laatst hoe ik die dagen wil doorbrengen. Dit zijn voor mij juist twee dagen waarop ik even niet iets ‘moet’.

Wanneer je dan hoort wat anderen met kerst doen, dan is dat hetzelfde als het jaar ervoor. En het jaar daarvoor. Het idee van kerst is nog steeds met z’n allen rond de kerstboom. Cadeautjes openmaken. Of met familie en vrienden aan een uitgebreid diner. Kerst hoeft niet op één bepaalde manier gevierd te worden. En ja, je mag je voelen zoals je zelf wilt.

Tijd voor mezelf

Nee, kerststress houd ik buiten de deur. En spontaniteit ontvang ik met open armen (en ik bedoel geen onverwachte bezoekers). Heel het jaar ben ik druk met werk, vrijwilligersklussen, een luisterend oor etc. Deze twee dagen doe ik graag spontaan. Dat is echt ‘me time’. Een goed moment om stil te staan bij het afgelopen jaar. Een jaar waarin ik uitdagingen ben ik aangegaan. Veel nieuwe vaardigheden heb geleerd.

Vaak hoor en lees ik dat kerst een tijd is om iets voor een ander te doen. Of samen met familie en vrienden te zijn. Op zo’n moment vraag ik mij af of anderen de rest van het jaar geen aandacht verdienen. Heb je het dan zo druk dat geen tijd kan worden vrijgemaakt voor een ander?

Saai?

In mijn boekenkast staan nog genoeg ongelezen boeken. Plannen maken voor 2018 en uitwerken in een jaarplan is ook een prachtige activiteit. Misschien spring ik wel op de fiets of ga ik wandelen. Wat ik in ieder geval zal doen, is mezelf verwennen. Warme chocolademelk met slagroom. Een zelfgemaakte cake zit er niet in. Dit behoort niet tot mijn kwaliteiten, maar ik zal zeker een verwennerij in huis halen. En ik heb nog een doos chocolade staan. Cadeau gekregen.

Hoe dan ook, ik zal mij niet vervelen of ‘zielig’ voelen. Of zoals Miss Montreal zegt: “Embrace yourself like no one else could. Being alone at Christmas doesn’t have to be a bad thing.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *