Grip op eigen ontwikkeling, met weinig financiële ruimte

Een paar jaar geleden had ik genoeg van mijn veertig-plus werkweek. Een cursus volgen moest in de avonduren. Studieverlof werd niet toegekend. Hoe leuk ik leren ook vind, werk en privé waren uit balans. Dit stond mijn ontwikkeling in de weg. En alleen ik zelf kon dit veranderen. Ik ben minder gaan werken. Wat een verademing was dat. En ja, ik had minder te spenderen, maar kon nog prima mijn rekeningen betalen. En ook niet onbelangrijk, ik had nog steeds eten op tafel.

Een tijd later wilde ik toch echt dat certificaat Inleiding Nederlands recht. Vooral uit interesse en mijn algemene ontwikkeling. Deze cursus wordt door verschillende onderwijsinstellingen aangeboden. Het bekostigen van deze langgekoesterde wens was een ander verhaal. De gemiddelde cursuskosten waren EUR 600,00 met een studieduur van drie maanden. Toevallig viel mijn oog op een artikel waarin de Rijksuniversiteit Groningen vertelde over haar pilot: het online aanbieden van het vak Inleiding Nederlands recht. Dit deden zij in samenwerking met FutureLearn. Een aanbieder van online cursussen van top universiteiten en gespecialiseerde organisaties. Nou, ik kan zeggen, dat werkte prima. Voor de eindtoets ben ik geslaagd en heb het certificaat behaald. En dit alles voor EUR 59,00.

Wat leer je dan?

Tijdens de cursus zoek je zelf wetten en rechterlijke uitspraken op en leer je deze te lezen en gebruiken om je argumenten bij een juridische zaak te onderbouwen. Je leert wie de regels maakt, wanneer en hoe je jezelf kunt verweren tegen de overheid en in welke situaties je een strafbaar feit begaat. Het is zeker geen passieve cursus. Iedere week voer je verschillende opdrachten uit. Zoals uitleggen wat ‘recht’ is en de verschillende rechtsgebieden van elkaar onderscheiden. Maar ook het opzoeken van juridische wetgeving en uitspraken van rechters, om deze vervolgens te analyseren. Deze juridische kennis heb ik zelfs al een keer – in mijn voordeel – kunnen gebruiken in een arbeidssituatie. Dit heeft mij gesterkt in mijn gevoel van onafhankelijkheid en trots.

FutureLearn is niet de enige online cursusaanbieder. Udemy en Coursera hebben ook gratis tot goedkope cursussen. Udemy vind ik prima voor het opfrissen van bepaalde kennis. Bij Coursera ben ik snel afgehaakt door de vele advertentie onderbrekingen.

Ik wil maar zeggen, jezelf ontwikkelen hoeft niet afhankelijk te zijn van de willekeur van een werkgever of een minder gevulde bankrekening.

http://www.hrbase.nl/profiles/blogs/talentontwikkeling-daar-kun-je-soep-van-koken?

Comments 13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *