Blijf duurzaam inzetbaar

Met een kennis besprak ik een keer de zin en onzin van levenslang leren. Zij vond dat maar wat overdreven. Ik probeerde haar duidelijk te maken dat de tijden zijn veranderd. Een leven lang bij één werkgever bestaat bijna niet meer. En al zou je bij één bedrijf blijven werken, dan is dit nauwelijks in dezelfde functie. Verschillende functies vragen verschillende vaardigheden. Een brede kennis aan vaardigheden maakt je duurzaam inzetbaar.

Wat heb ik eraan?

Jaren geleden was ik op zoek naar een andere werkomgeving. Ik dacht wel snel een andere uitdaging te vinden. Dat viel tegen. Ik was weliswaar zeer ervaren, maar in de juridische sector. Ik had geen ‘aantoonbare’ ervaring in een commerciële of overheidsomgeving. Dan denk je, ‘hallo werkgever ik leer snel. Jullie kunnen mij wegwijs maken in de vereiste programma’s’. Nee, dat was niet de bedoeling. De teleurstelling was groot en ik zag mezelf al de rest van mijn loopbaan in dezelfde branche.

De weken kwam ik aan aanraking met verschillende personen, die succesvol van functie en branche zijn veranderd. Met behulp van handboeken hebben ze gezorgd dat ze in ieder geval op theoretische vlak op de hoogte waren van verschillende software programma’s. Tegenwoordig heb je online tools, met een gratis (tijdelijke) versie. Het is de moeite waard om ze uit te proberen. In combinatie met de beschikbare tutorials leer je heel veel.

Investeer in je zelf

Een brede interesse had ik altijd al. Zo ben ik geen boekhouder, maar ik heb mij verdiept in Exact Online. Maar ook in minder gangbare programma’s als Asana, Hubspot, Zoho Docs. En er is nog veel meer. Sterker nog, ik zou graag leren werken met e-commerce software. Soms krijg ik, tot mijn spijt, een programma ook niet onder de knie. Zoals de verschillende ontwerpprogramma’s waarmee ik mijn zelfontworpen logo digitaal wilde verwerken. Na vele pogingen, heb ik deze activiteit uit handen gegeven aan een professional.

Ik heb veel voordeel van deze extra kennis en vaardigheden. Ook als freelancer, of misschien wel juist dan, is investeren in jezelf belangrijk. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers, die veelal niet met dezelfde programma’s werken.

Afgelopen week zag ik een bericht dat Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (Ser), pleit voor het breder opleiden van studenten. Ik kan dit alleen maar toejuichen.

Lees ook:
Grip op eigen ontwikkeling, met weinig financiële ruimte

Comments 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *