Routine, maar dan anders

ritme klok vrijheid

“O … maar ga je je dan niet eenzaam voelen? Heel de dag alleen, binnen?” Dat was één van de eerste reacties van oud-collega’s. Inmiddels bijna twee jaar geleden. Ik had ze net verteld dat ik mijn ontslag had ingediend. Dat ik mijn eigen bedrijf ging starten. En dat ik mijn diensten virtueel ging aanbieden. Ja, ze waren natuurlijk blij voor mij. Vonden het zelfs stoer dat ik deze stap durfde te zetten. Maar vanuit huis werken? Zonder collega’s? Daar konden ze zich niks bij voorstellen. Juist in groepen voel ik mij vaak eenzaam. Heel de tijd sociaal doen is voor mij gewoon vermoeiend. We zijn nu bijna twee jaar later en ik voel mij alles behalve alleen of eenzaam.

Bellen

Heb ik behoefte aan een gesprek, dan pak ik gewoon de telefoon op. Of ik ga buiten de deur wat drinken of lunchen. Maar laten we niet dramatisch doen. Ik ben niet de enige die op de dag druk is. In mijn omgeving wordt ook hard gewerkt. Er is niet altijd iemand bereikbaar om over koetjes en kalfjes te praten.

Mijn dag begint met de meest betrouwbare factor in mijn leven: mijn biologische ritme. ’s Ochtends word ik altijd rond hetzelfde tijdstip wakker. Een wekker gebruik ik één keer per jaar. Om te voorkomen dat ik mijn vliegtuig mis. Op die dagen ben ik bang dat juist dan mijn biologische ritme mij in de steek laat. Voor het laatste regionale nieuws zet ik Radio Rijnmond op.

wake clock start fit concentrate

Ochtendritueel

Een paar dagen in de week doe ik ‘s ochtends ook wat Zumba training thuis. Daarna ga ik douchen en kleed ik mij aan. Ja, ook als ik geen activiteiten op locatie heb. In het begin liep ik in een joggingbroek rond. Geen goed idee. Werd ik alleen maar iets te hangerig van. En wanneer iemand voor de deur staat, wil ik er ook beschaafd uitzien.
Daarna komt het belangrijkste van de dag. Althans voor mij. Ontbijt. Dit is echt belangrijk om de dag goed te starten. Vaak zet ik ook wat muziek op. Meestal soul of klassiek. Start vooral geen gesprek met mij. Dat kan ik niet verteren. Ik ben dan in mijn hoofd mijn dag aan het doornemen.

Start werkdag

Daarna pas gaat mijn laptop aan. Niet interessante berichten verwijder ik meteen uit mijn mailbox. Eenvoudige vragen handel ik meteen af. Lastige klussen pak ik meteen op. Daarna controleer ik mijn dagplanning. Komt dit overeen met wat ik in mijn hoofd had? Meestal wel, gelukkig. Dit geeft ook rust. Tussendoor neem ik regelmatig een korte pauze. Tegen de middag ben ik uit de lucht voor een rustige lunch. Regelmatig doe ik dit buiten de deur. Bij Heilige Boontjes, Dudok of Bagels & Beans.

Ik werk volgens mijn eigen werkschema. Iets waar ik in het begin niet goed mee omging. Ik was te flexibel. Perfect is het nog steeds niet. Heel soms ga ik toch nog iets te lang door. Maar mij hoor je niet klagen. Tussendoor het huis schoonmaken? Niet doen! Lijkt handig. Waarom ben ik voor mezelf begonnen, vanuit huis? Om geen afleidingen te hebben. De onderbrekingen zijn om je hoofd leeg te maken. Of een sanitaire stop te maken. En niet om toch snel klusjes in huis te doen.

lunch thee koffie ontbijt

werkplek

Wat ook heeft geholpen, is het creëren van een werkhoek. Soms zat ik overal in huis te werken. Sinds ik dit niet meer doe, hoef ik niet meer meerdere keren op een dag mijn spullen opzij te schuiven. Het werk laat ik voor wat het is. En ik plof neer op een luie stoel met een mok thee. Even mijn hoofd leegmaken.

Nee. Alleen, eenzaam, gemis. Daar heb ik geen last van. En laten we wel wezen. Ik woon in een stad. Rotterdam puilt uit van lunchrooms en coffeebars. Heb ik hier geen zin in? Een flexibele werkplek is ook een fijne locatie. Bijna alles is praktisch bij mij om de hoek te vinden. De stad is geen onbewoond eiland. Natuurlijk klinkt dit wel aantrekkelijk. Voor nu ben ik tevreden met wat ik heb bereikt.

Comments 14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *