Virtuele koffie

afstand

Onbekend

Toen ik als zzp’er online ondersteuning ging verlenen, was een VA (virtual assistant) nauwelijks bekend in Nederland. Natuurlijk, vanuit huis werken is er altijd geweest. Maar ik praat dan niet over het ouderwetse thuiswerk. Folders vouwen of cadeautassen inpakken. Dat is different cook, zoals iemand ooit opmerkte. Thuiswerken gaat niet over administratieve en secretariële taken op afstand overnemen van ondernemers.

virtueel

Winst te behalen

Het gebeurt nog steeds dat ik de vraag krijg “wat doet een virtual assistant?” Dit beroep verdient duidelijk meer aandacht in Nederland. Bij een netwerkbijeenkomst raak ik in gesprek met een directeur. Hij wil werk uitbesteden. Misschien wel aan een VA. Hij vertelt over zijn praktijk die psychologische en praktische ondersteuning biedt. Aan volwassenen en jongeren, die hun leven drastisch willen veranderen.

Het is een organisatie dat wil groeien. De wens is er om ook een BIG-register aan te vragen. Maar de omvangrijke aanvraagprocedure is een drempel. Het lezen en verzamelen van deze informatie vraagt tijd, wat hij nu niet heeft. We bespreken of dit een klus is dat kan worden uitbesteed aan een VA. Dat kan zeker. Maar deze VA moet dan ook bezoekers kunnen ontvangen. En ook een kop koffie aanbieden. Mmm … daar heb ik nog geen goed beeld bij.

Op afstand bezoekers ontvangen is op zich mogelijk. Ik heb bij een bedrijf gewerkt dat in een overgangsfase van samenvoegingen van vestigingen zat. Via een intercom met camera liet de receptioniste de bezoekers binnen. Een kop koffie kregen ze van hun gastheer.

Wat doet een VA?

De informatie over de BIG-registratie heb ik als service voor de directeur uitgezocht. Het was een interessant gesprek en ik wil hem graag op weg helpen. Of het uiteindelijk tot een samenwerking komt? We zullen zien. Digitaal is veel mogelijk. Maar vanachter mijn laptop bezoekers ontvangen, kan deze organisatie (nog) niet faciliteren. Er is genoeg dat een VA op afstand kan regelen. Administratie, social media, website inhoud, website onderhoud, grafisch/video editing. Zelf richt ik mij op vooral op internetgerelateerde activiteiten. Zoals website management, SEO en teksten schrijven. Niet iedere ondernemer heeft tijd om dit zelf te doen.

Virtueel maar niet onzichtbaar

Virtueel betekent niet dat je elkaar nooit spreekt of ziet. Het kan zelfs nuttig zijn om dit af en toe wel te doen. En Hierover kunnen samen goede afspraken worden gemaakt. Voor zowel de ondernemer als online ondersteuner valt echt nog veel winst te behalen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *