Zit jij in je comfortzone?

comfortzone

Uitdaging

Vandaag heb ik het woord comfortzone uit mijn woordenboek geschrapt. ‘Kom uit je comfortzone’. Dit kan ik echt niet meer horen. We moeten allemaal onze grenzen verleggen. Welke grenzen? Het wordt ook nooit aan mij gevraagd. Of ik wel in mijn comfortzone zit. En er ook uit wil. Er komt genoeg uitdaging op mijn pad. En de wereld om mij heen is al druk genoeg. Iets niet prettig vinden, is niet hetzelfde als bang zijn. Het betekent dat ik erover nadenk en mij voorbereid.

woordenboek

Burn out

De afgelopen jaren heb ik veel oud-collega’s zien uitvallen met een burn out. Ik heb zelfs meegemaakt (nee ik zeg niet waar) dat op één afdeling 9 van de 13 medewerkers ziek thuis zaten. Pas toen greep het management in. Wat was er aan de hand? Managers hadden bedacht dat het hun taak is om medewerkers uit te dagen. Of de medewerkers daar wel behoefte aan hadden, was niet van belang. En dat ze al jaren aangaven een hoge werkdruk te ervaren was ook niet relevant.

Álle medewerkers moesten uit hun comfortzone. Dat werd een algemeen ontwikkelpunt. En was ook echt een ding in je functioneringsgesprek. Het leuke is dat mijn leidinggevende niet kon zeggen waarom zij vond dat ik in mijn comfortzone zat. Maar ook ik moest een ‘opdracht’ verzinnen. Ik was notabene één van de weinigen die openlijk haar mening uitte. En ook ergens tegenin durfde te gaan. Nee, aan deze poppenkast zou ik niet meedoen.

Workshop

Het doet mij trouwens ook denken aan sollicitatiegesprekken. Je moet dan altijd een verbeterpunt noemen.  ‘Wat zijn je verbeterpunten?’ Al heb je net een heel traject achter de rug. Je hebt altijd verbeterpunten. Sterker nog. Jaren geleden kreeg ik dit mee als tip. Bij een sollicitatie workshop. ‘Zorg dat je altijd iets kan noemen,’ was het advies van de workshopleider. Dan vraag ik me af, hoe zou een leidinggevende reageren als je tijdens je functioneringsgesprek zou zeggen: ‘Ik ben dik tevreden met mijn functioneren. Sterker nog, ik voel me prima op deze plek.’ Dat zal vast niet zonder gevolgen zijn.

Ook wel eens zo’n leuke lachtraining of -workshop gevolgd? Waar je leert lachen op commando? Of ‘als je mij echt zou kennen’ sessie. Mij bekruipt altijd het gevoel, dat je iets naars moet vertellen. Dan kunnen we met z’n allen huilen. Of dé klassieker, jezelf achterover laten vallen om door je collega’s te worden opgevangen.

Je mag zijn, wie je bent

Wij bekritiseren niet-vrije gemeenschappen. Terwijl in ons vrije land mensen worden gedwongen om dingen te doen die ze niet willen. Met nare gevolgen voor de individu. In groepen actief zijn, omdat dit zo hoort. Terwijl ik mij dan juist eenzaam voel. En daarna ben ik geestelijk uitgeput. Doe mij maar één-op-één contact, met diepgang. Ik pleit voor: Je mag zijn, wie je bent.

Ik ben benieuwd hoe anderen de ‘comfortzone’ ervaren.

groep eenzaam, loneliness 

stress, moe, exhausted

Comments 21

 • Oeh herkenbaar! Wellicht een beetje off topic, maar ken je het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit? Wellicht herken je daar ook veel in. Ik heb het met een grote glimlach gelezen!

  • Beste Ellen, dank voor je reactie. Het boek van Liesbeth Smit ken ik niet. Klinkt goed, binnenkort maar eens aanschaffen.

 • Heel mooi berichtje! En ook volledig waar… iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij zelf wil natuurlijk! Al moet ik zeggen dat de keren dat ik uit mijn comfortzone ben gekomen er de de leukste en mooiste dingen zijn gebeurt 😉

  • Bryan, Er kunnen zeker mooie dingen gebeuren. Het gaat mij om het zelf mogen bepalen van de momenten wanneer en de wijze waarop.

 • Wat een goed blog. Ik ervaar dit al jaren en ben er zo een die tijdens een functioneringsgesprek zeg dat ik tevreden ben. Ik hoef niet te groeien. Ik hoef niet uit mijn zone. Want ik ben zelf een grote “zone” laat mij maar lekker mijn ding doen op de werkvloer. En al die achterlijke cursussen, zijn in mijn ogen alleen ontwikkeld om de bedenker ervan rijk van te laten worden. Zo’n coach lacht zich toch suf hoeveel bedrijven er weer intrappen.
  Ik snap best dat er soms wat meer uitdaging op de werkvloer bij mag komen. Je hersens eens flink aan het werk zetten is goed! Maar laat de mensen de dingen doen waar ze goed in zijn. Zo is iedereen tevreden.

 • Heel goed artikel en heel herkenbaar!!

 • Goed geschreven! Mijn voornemen dit jaar was om meer de creatieve kant uit te gaan. Zo mag ik in samenwerking, stapje voor stapje, een workshop mee organiseren. Ik ga ook een opleiding grafische volgen, wat ook buiten de comfort zone is. Kalm aan, maar ik kom er wel! 🙂

 • Je artikel is zeker herkenbaar en vind ook dat je zelf moet kunnen bepalen wat hij/zij. Ik heb vorig jaar ook veel extra taken bij gekregen en op een bepaald moment was het een beetje teveel

  • Tania, het is zo belangrijk om grenzen te bewaken. En ik weet dat het niet makkelijk is. Ik hoop dat je takenpakket weer in balans is.

 • Ik heb ook bij een bedrijf gewerkt waar de een na de ander een burn out kreeg omdat de werkdruk zo hoog was. Vreselijk. Aan de andere kant vind ik het wel fijn om dingen buiten mijn comfort zone te doen, omdat ze uiteindelijk toch leuk of interessant blijken te zijn. Maar mensen ‘dwingen’ iets te doen waar ze niet comfortabel bij zijn of wat niet bij hun karakter past… houd daar maar mee op alsjeblieft.

  • Daar gaat het om. Het is goed dat werkgevers mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling aanbieden, maar zet daar geen druk achter.

 • Goed artikel! Vooral deze woorden blijven bij mij hangen: “We moeten allemaal onze grenzen verleggen. Welke grenzen? Het wordt ook nooit aan mij gevraagd. Of ik wel in mijn comfortzone zit. En er ook uit wil.” Nooit zo over nagedacht!

  • Dank je wel. Je bent baas over je eigen leven. En natuurlijk is het soms nodig om bepaalde vaardigheden te leren. De arbeidsmarkt staat niet stil.

 • Leuk artikel. Ik vind zeker dat iedereen zich zelf moet kunnen zijn.

 • Ok deze komt wel binnen… Ik ben zo iemand die het altijd NODIG heeft om gepusht te worden of zichzelf te pushen en dat heeft inderdaad op een gegeven moment zijn tol geëist. Het blijft moeilijk voor me om het juiste evenwicht te vinden tussen de routine en de uitdaging. Bedankt voor deze blog!

  X Lazy Bird

 • Je moet inderdaad zelf aanvoelen wat jou het beste ligt. Mij ligt het bijvoorbeeld veel meer om uit mijn comfortzone te komen. Ik zoek dit zelfs op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *